Deze blog gaat niet over hoe ik verwacht dat de wereld eruit zal zien na de corona-lockdown. Deze blog gaat wel over hoe het met ons gaat en wat we vooral nodig hebben nu we onderweg zijn naar het nieuwe normaal, zoals we dat zo vaak horen. Als professional, als collega maar vooral ook als mens. Velen van ons hebben alles gegeven tijdens de lockdown. We hebben meer werk verzet in minder tijd. Vaak met extra afleiding doordat we vanuit huis werkten met partner en kids. Daar bovenop waren er vaak ook nog de zorgen en onzekerheid over de toekomst. Anderen hebben juist niet veel kunnen doen omdat het werk even helemaal niet meer bestond. De eerste weken was dat oké en vulden we onze tijd met (thuis)klussen die er nog lagen, om daarna toch ook onrust te ervaren en dezelfde of misschien nog wel een grotere onzekerheid over het bestaan van onze baan. Is die er nog? En hoe ziet die er dan uit?
Hoe gaat het met ons?
In april maakte maar liefst 17% maakt zich zorgen over het behoud van zijn of haar baan, zo bleek uit het vitality@work onderzoek van Schouten & Nelissen. Ook het thuiswerken leverde verhoogde stress op. Deze cijfers lijken nu te dalen. Zo maakt 13% zich nu nog zorgen over zijn of haar baanbehoud. 58% kan ook thuis goed loskomen van de eisen van het werk tegenover 49% in april. Dat gaat de goede kant op. We beginnen te wennen aan onze nieuwe werksituatie zo lijkt het, ook al zijn dit natuurlijk nog steeds geen fijne cijfers. Wat ons nu vooral zorgen baart, is onze sociale verbondenheid. We missen het informele en persoonlijke contact. En dat heeft invloed op onze motivatie. Zo heeft 55% bij het opstaan zin om aan het werk te gaan tegenover 59% in april en 62% daarvoor. Dit neemt dus juist af onderweg naar het nieuwe normaal, waarin we naar verwachting veel vaker thuis blijven werken, er nieuwe banen ontstaan, maar er ook oude voor altijd zullen veranderen of helemaal verdwijnen. ‘Als accountmanager ben ik nu eigenlijk weer medewerker binnendienst geworden’, vertelde een deelnemer me gisteren. ‘En dat vind ik eigenlijk vreselijk! Ik mis mijn dagelijkse contacten en vrijheid enorm’. Natuurlijk blijft het niet voor altijd zo, maar veel banen zullen nooit meer helemaal hetzelfde zijn in het nieuwe normaal. En dat baart velen van ons zorgen.
Onderweg naar het nieuwe normaal
Je bent dus zeker niet de enige die zich zorgen maakt. ‘We komen onszelf allemaal wel een paar keer tegen in deze tijd‘, hoorde ik iemand zeggen. En dat is ook zo. Ik heb het zelf ook. Momenten waarop je niet weet hoe je verder moet, je dat eigenlijk ook niet wilt, niet op deze manier in elk geval, maar je wel moet. Dat zijn geen prettige momenten. Voor corona waren ze er ook, maar konden we ze misschien makkelijker ontwijken of negeren door iets anders te gaan doen, ons af te laten leiden. Dat gaat nu niet, we moeten er doorheen (lees ook mijn blog Op jezelf aangewezen). En het enige wat dan helpt, is ook dan goed voor jezelf te (blijven) zorgen. Te kijken naar wat je wel kunt doen of regelen voor jezelf. Als je dat weet en daar naar kunt handelen, heb je misschien wel de mooiste ervaring van je leven gekregen (lees ook mijn blog Ik ga niet op reis, maar neem wel mee…). Je hebt het heft in handen, no matter what.
Goed voor jezelf zorgen: zo doe je dat!
Dat klinkt fantastisch, maar goed voor jezelf zorgen, is niet altijd gemakkelijk. En als je je onzeker of kwetsbaar voelt al helemaal niet. Goed voor jezelf zorgen, vraagt namelijk van je dat je keuzes durft te maken en ernaar gaat handelen. Dat je doorzet, ook – of juist – als het moeilijk is. En daarvoor moet je stevig in je schoenen staan. Hoe zorg je nou voor die stevige basis?
Zorg voor de juiste energieën:
- Doe het samen, ook op afstand. Praat eerlijk over hoe het met je gaat. Met je collega’s maar ook met je leidinggevende of gewoon een vriend. Deel je ideeën en dromen over wat je vast wilt houden na deze periode, maar ook je eventuele eenzaamheid, je zorgen en angsten. Door erover te praten, voel je er minder alleen voor staan en vallen de dingen in perspectief. Je zorgt zo voor een positieve emotionele energie, van waaruit je goede keuzes kunt maken.
- Werk aan je zelfvertrouwen. Zorgen en angst ondermijnen goede keuzes. Je hebt dus een tegengeluid nodig. Persoonlijke overwinningen zorgen voor dat geluid. Niet alleen grote, maar ook kleine helpen je. Stel jezelf daarom elke dag minimaal een doel wat je kan halen. Als je waarmaakt wat je van plan was, vul je jezelf met positieve energie. Of doe iets wat je normaal niet doet, iets waar je misschien wel tegenop ziet. Ook al lukt het niet helemaal zoals je wilde, doordat je zelf de drempel over bent gestapt, voel je je sterker. In control. En je sterk en zeker weten is een van de belangrijkste factoren om te durven kiezen voor dat wat je nodig hebt, ook al is dat op onbekend terrein. Je werkt zo namelijk aan gezonde mentale energie. Eentje van waaruit je keuzes kunt maken die je verder brengen.
- Werk aan je lijf. Een gezonde geest werkt het allerbeste in een gezond lichaam. Beweeg daarom voldoende en eet gezond en niet te veel. Heel veel mensen lopen in deze tijd elke dag een half uur tot een uur in hun eigen omgeving. Daarmee werk je niet alleen aan die broodnodige fitheid, tijdens een wandeling ontstaan er ook vaak de mooiste ideeën en oplossingen. Het helpt je bovendien ook nog eens om eventuele chaos in je hoofd weer overzichtelijk te maken. Ook een goede fysieke energie helpt je dus om goede keuzes te maken.
Duwtje nodig bij het werken aan je energieën?
Je kunt dit heel goed alleen doen. Het enige wat je nodig hebt, is de discipline om elke dag bewust in te gaan zodat jouw emotionele, mentale en fysieke energie ook echt de ruimte krijgt om te groeien. Zodat deze periode je – ook of juist – een zetje geeft om je leven de kant op te duwen die echt bij je past. Vind je dit lastig (want dat is het ook en je bent daarin zeker niet de enige!), dan help ik je heel graag met het coachingstraject Duidelijk jezelf, covidproof uiteraard. En ik snap heel goed dat je daarvoor eerst meer wilt weten over mij(n) (energie) en mijn werkwijze dus boek gerust een afspraak in mijn agenda voor een vrijblijvende kennismaking.
Groet, Eiline