De grote hoeveelheid verschillende diëten, afslankproducten, sportroutines en tips vliegen je dagelijks om de oren. Maar wat is nu echt een goede manier om je goed te voelen bij wat je eet, zonder te overeten of extra aan te komen? Door bewust te zijn van wat je eet. Dat bewustzijn houdt in dat je weet wat je eet. Je weet hoe producten zijn bereid en je bent op de hoogte van hoe gezond bepaalde voedingsmiddelen zijn. Door bewust te eten, zal je na verloop van tijd veel beter weten wat er wel in je eetpatroon past en wat niet. Maar hoe doe je dat? En waarom is bewust eten zoveel beter?
Eet onbewerkt en koolhydraatarm
Het beste kun je koolhydraatarm eten en voor producten kiezen die natuurlijk zijn en veel voedingsstoffen bevatten. Denk aan vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, havermout, zoete aardappel, quinoa, oliën, groenten en fruit. Vermijd voeding uit pakjes en zakjes. Als je bijvoorbeeld een sausje of dressing wilt toevoegen, maak deze dan zelf. Op basis van een goede olijfolie, azijn, Griekse yoghurt, mosterd en citroensap kun je de lekkerste verse dressings en sauzen maken
Vermijd frisdrank en alcohol
Als het op drinken aankomt, kun je het het beste simpel houden. Geen frisdranken of energydranken (suikerbommen!). Ga in plaats daarvan voor water (eventueel met een toegevoegd schijfje citroen of komkommer voor een frisse smaak) en verse kruidentheeën (bijvoorbeeld op basis van munt, gember of limoen). Af en toe koffie mag ook – wel zonder suiker. Met alcohol kun je het beste voorzichtig zijn; drink met mate!
Waarom bewust?
Dit bewustzijn creëren in je eetpatroon is van groot belang voor een gezond en slank lichaam waarin je je goed voelt. Dit is het lichaam wat bij jou past en wat bij jou hoort. Bewust eten is altijd beter! Door te kiezen wat voor jou het beste is, ben je baas over je eigen lichaam en daarmee je eigen leven. Kies dan ook vooral wat voor jou goed voelt en durf de regie te nemen.
Gewoonten en gebruiken
Dat betekent misschien dat je aan het begin juist keuzes maakt die voor jou niet als vanzelfsprekend zijn – al voelen ze wel goed. Veel mensen hebben eetgewoonten gecreëerd op basis van wat zij vroeger (letterlijk) met de paplepel ingegeven kregen. Maar gewoonten van je ouders hoeven niet per se goed te zijn voor jouw lichaam en gezondheid.
Signalen
Door vaste tijden en schema’s – bijvoorbeeld op het werk – worden we bovendien ‘gedwongen’ in een bepaald ritme. Maar dat hoeft niet te betekenen dat dat ritme voor iedereen goed werkt! Je bent geneigd om lichamelijke signalen, zoals honger, futloosheid of een slecht concentratievermogen, te negeren. Het past immers niet in het tijdschema. Door die vaste tijden vergeten we dat luisteren naar ons lichaam een veel betere manier is om gezond te eten en te leven.
Kortom: door bewust te zijn van jouw eetpatroon en wat er op je bord ligt, zal je je vele malen gezonder en slanker voelen. Probeer vast te houden aan eetgewoonten, voedingsmiddelen en tijden die voor jou goed voelen. Drink jij liever geen bier op een doordeweekse avond, omdat je weet dat je de volgende ochtend futloos op kantoor verschijnt? Lekker niet doen. Heb je geen behoefte aan een stuk taart omdat je collega jarig is? Ook prima. Luister echt naar je lichaam. Ook als dat betekent dat je weerstand van je omgeving kunt verwachten!
Jasper Alblas
Deze blog is door Jasper Alblas geschreven. Jasper biedt ondersteuning en inspiratie om gezond te eten zodat je je goed voelt en slank wordt en/of blijft. Lees alles over zijn visie en methode(n) op www.jasperalblas.nl.