‘Dit was de leukste Sinterklaas tot nu toe, mamma’, zegt mijn zoon na afloop van t Heerlijk Avondje. Dit jaar vierden we het gewoon met ons vijven en speelden we allemaal Sint voor een ander, inclusief een surprise en een gedicht. ‘Het gaat nu namelijk niet om het cadeautje, maar de surprises maken het nog bijzonderder’, is zijn simpele eigen uitleg van het waarom.
Een blij tegengeluid
Kinderlijke logica, maar zo waar besef ik me als hij het zegt. En zeker in deze maand – de maand van de hoge verwachtingen – een mooi tegengeluid. Want ik ervoer zelf ook dat het nu veel intiemer was dan voorgaande jaren. En dat je voor je gevoel heel veel keren verwend wordt: een keer met de surprise en het cadeautje wat je zelf krijgt en ook nog een paar keer met de reacties van degenen die een surprise ontvangen. De blijdschap dat diegene zich herkent in wat er gezegd en gemaakt wordt, maakte ook mij telkens weer blij. En dat inzicht bracht me bij mijn verwachtingen voor kerst. Want ook daar zit de echte blijdschap niet in het fantastische diner, de feestelijke outfits of de versiering van ons huis. Terwijl die juist vaak voor een hoop stress en gedoe zorgen. En toch doen we er bijna allemaal aan mee. Omdat het zo hoort, toch?
Te hoge verwachtingen en wat die ons brengen
‘De samenleving legt ons onhaalbare verwachtingen op’, zo vertelt Paul Verhaeghe in een interview. We moeten van alles. Hierdoor voelen we ons vooral tekort schieten en in steeds meer gevallen zorgt het volgens hem voor psychologische aandoeningen, uitval en burn-out. Dirk de Wachter noemt dit de maakbaarheid die we denken te hebben. ‘Maar dat gevoel dat we alles zelf kunnen maken, helpt ons niet om een echt goed leven te creëren’, zo stelt hij, ‘want dat is immers een illusie’. Tuurlijk is een zekere autonomie belangrijk, maar een goed leven vraagt volgens hem vooral om verbinding met elkaar te ervaren. Daar ligt de sleutel voor het goede leven. En ook Verhaeghe ziet de oplossing als iets wat we niet individueel maar maatschappijbreed moeten oppakken door het prestatie- en stressniveau naar beneden te brengen, te beginnen bij kinderen en op het werk. Dat zorgt ervoor dat het psychisch beter met ons gaat.
Persoonlijke aandacht maakt echt speciaal
Ik snap heus wel dat de stress van kerst niet dezelfde is als de stress waar Verhaeghe het over heeft, maar het maakt ook onderdeel uit van diezelfde prestatiemaatschappij van Verhaeghe en de maakbare wereld van Wachter. Het is toch eigenlijk wel normaal om echt even goed uit te pakken met Kerst. Wellicht onder het mom dat je het doet voor de ander, maar sluit jouw aanbod dan echt aan bij de vraag van die ander? Want even terug naar de surprise, niet het eindresultaat maakte dat mijn zoon zo blij was met die surprise, maar de gedachte dat iemand het speciaal voor hem gemaakt had, deed het hem. Aandacht dus. Je gezien en gehoord voelen. Je speciaal voelen. Dat maakt pas echt indruk. En heeft hij niet gewoon gelijk?
Een magische kerst heeft niet veel nodig
Tijdens een van de eerste trainingen die ikzelf volgde, vertelde de trainer mij dat alles wat er echt toe doet voor niets is. Hij had het over liefde, geluk, blijdschap, verbondenheid, plezier, vrijheid en alle andere grote belangrijke waarden in ons leven. En hij had helemaal gelijk. Ook al vergeten we dat nog wel eens. Ik ook. Maar daarom wens ik jou en mijzelf een magische Kerst toe waarin je gezien en gehoord wordt en je verbonden weet met de mensen die bij je zijn of horen. Of dat nou fysieke aanwezigheid is of niet. Want een magische kerst heeft niet veel meer nodig.
Gratis ansichtkaarten om de ander zich speciaal te laten voelen
Een magische kerst heeft dus niet veel nodig. Om dat te faciliteren heb ik kaarten gemaakt die je kunt geven of versturen aan iemand die je wilt laten weten dat die ander speciaal voor je is. Dat mag met Kerst, maar natuurlijk ook nog daarna. Binnenin is ruimte voor een persoonlijke (kerst of nieuwjaars) boodschap. Schrijf bijvoorbeeld wat je altijd graag met die ander doet, wat die ander voor jou betekent of waarom je echt niet zonder hem of haar wilt zijn. Of schrijf een wens wat je de ander gunt in het nieuwe jaar. Met of zonder jou.
Je bestelt de kaart(en) hieronder helemaal gratis.
Liefs, Eiline
PS: Doorlezen over hoe je verwachtingen zo (bij)stelt dat ze je wel helpen, lees dan deze blog eens