In mijn training krijg je veel feedback. Bij feedback denken heel veel mensen: ´Oh nee!, dat gaat natuurlijk weer over wat ik allemaal nog beter of meer kan doen’. Soms is dat ook zo, maar ook heel vaak niet. Minstens net zo vaak gaat het over wat je juist helemaal niet meer hoeft te doen. Zo ervoer ook Lizet in een van mijn trainingen. ‘Ik ontdekte dat ik mezelf eigenlijk heel vaak aan het verantwoorden ben naar anderen. Omdat ik bang ben dat ze me anders raar vinden. Dus heb ik een heel verhaal over mezelf paraat waarin ik mezelf toelicht, besef ik nu’, zo vertelde ze me een paar dagen na de training.
Selffulfilling prophecy
Lizet heeft veel meegemaakt in het verleden. En dat heeft haar gevormd. Natuurlijk. Het heeft haar ook kennis laten maken met haar beperkingen (Hoera, ze is net als iedereen een mens!:). Ook dat is een feit. En om er zeker van te zijn dat anderen haar wel goed begrijpen, haar niet overvragen en zij de controle behoudt, vertelt ze haar hele levensverhaal proactief aan iedereen die het wil horen. Een mooi beschermingsmechanisme voor zo lang als het werkt. Want de keerzijde valt haar steeds vaker op. En dat is dat zij zichzelf hiermee heel vaak juist onnodig kwetsbaar opstelt. Waardoor anderen er naar gaan handelen door haar heel voorzichtig te benaderen bijvoorbeeld en haar te willen be- of zelfs afschermen. Lizet voelt zich hierdoor niet serieus genomen. En dat maakt de cirkel rond. Lizet krijgt voortdurend de bevestiging van haar eigen verhaal. We noemen dat een selffulfilling prophecy.
Het verhaal
Misschien herken je het zelf ook wel. Zodra je het gevoel hebt dat de ander je niet begrijpt, ga je meer vertellen. Je wilt zo graag dat ze snappen wat je bedoelt, dat ze zien wie je bent. Dus zorg je voor bewijslast. Je ratelt maar door. Je vertelt alles wat je erover weet en vooral ook wat je denkt dat die ander erover wil of moet weten. Hoe meer, hoe beter. Jij zorgt er persoonlijk voor dat de ander het plaatje helemaal compleet heeft. Maar werkt het ook? Meestal niet. Jij voelt het zelf immers toch ook als een ander even extra kracht bijzet? Als iemand je wil overtuigen van iets, je iets wil laten denken? Dat komt helemaal niet krachtig over. En het maakt je diegene al helemaal niet sterker. Maar wat werkt dan wel?
Laat achter wat je niet meer nodig hebt
Wat wel werkt, ervoer Lizet in de training ‘Werken met acteur’. Voor het eerst liet ze haar hele levensverhaal achterwege. Ze vertelde ze ons alleen over een moment in haar leven waarin alles klopte. In slechts een paar minuten ontdekten we wat voor haar belangrijk is en wat haar gelukkig maakt. We hoorden het niet alleen, we voelden het ook. We geloofden elk woord en we hingen aan haar lippen. Haar verhaal kwam binnen zonder dat het een compleet verslag was. Haar verhaal kwam binnen omdat ze niet bezig was met het verhaal er om heen en wat haar hoofd er allemaal van vond. Zij kwam binnen omdat ze haar verhaal bracht vanuit dezelfde ontspanning en het vertrouwen wat ze ook ervoer in dat ene moment.
Je bent meer dan een verhaal
Als we iets heel graag over willen brengen, is het verleidelijk om in de kramp te schieten. Om extra hard te gaan werken. Om te gaan vertellen om het vertellen of omdat we denken dat het is wat de ander wil of moet horen. Terwijl we – als we ons ontspannen en vol (zelf)vertrouwen voelen – veel krachtiger overkomen. Je dan immers niet bezig bent met hoe het overkomt of wat de ander ervan denkt waardoor je in contact blijft met dat wat echt belangrijk voor je is. En dan komt het juist over. Of zoals ik het in een eerdere blog schreef: ‘Inspanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je bent’. Niet alleen bij het maken van belangrijke keuzes maar ook in je communicatie werkt dit. Altijd. Laten we dus vooral stoppen om het allemaal in woorden te willen vatten, compleet te willen zijn en ons te willen verklaren of bewijzen. ‘In het moment blijven’, noemt Lizet het zelf. Dan ben je namelijk veel makkelijker in contact met jezelf en je omgeving en kan de ander je ook echt zien. En ben je zomaar veel meer dan een verhaal.
Creëer ruimte om te vinden wat je verder brengt
Wil jij zelf ook vanuit ontspanning met lastige situaties kunnen omgaan? Zelf ervaren is weten hoe het voor jou werkt. Soms betekent dat dus dat je iets niet meer hoeft te doen – achter je kan laten – zodat er ruimte komt voor dat wat je wel verder brengt. De training ‘Werken met acteur’ staat volgende jaar weer op de planning, maar ook in het 1 op 1 coachingstraject Duidelijk jezelf werken we hier voortdurend aan.
Groet, Eiline