1 op de 7 Nederlanders heeft burn-outklachten. Zo begint het programma van ‘Sophie in de mentale kreukels’. ‘1 op de 7!’, denk ik dan, ‘Dat is niet mis’. Wat zijn dat dan, burnout-klachten? Je hebt twee soorten, de lichamelijke en de psychische klachten, zo schrijft Mindblue.nl. Denk bij lichamelijke klachten aan extreme vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, maagpijn, darmproblemen en duizeligheid. De psychische klachten zijn o.a. piekeren, opgejaagd voelen, prikkelbaar, somberheid, huilbuien, lusteloosheid, niet meer kunnen genieten, slechte concentratie en een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar hoe voorkom je ze nou, die spanning- of burnoutklachten?
Oorzaken spanning- en burn-outklachten
Veel mensen hebben regelmatig last van een of meerdere van deze klachten zo blijkt dus. De oorzaak van een echte burn-out – meer dan een paar klachten dus – is een combinatie van je persoonlijkheid en de situatie waarin jij je bevindt. Met name hoe je aankijkt tegen de situatie bepaalt of en hoe het jouw welzijn beïnvloedt of niet. Zo kan de een helemaal onderuit gaan bij een reorganisatie en een ander heeft er helemaal geen last van. De een kickt op deadlines, waar het onder strakke tijdsdruk werken een ander juist helemaal gek maakt. Persoonlijke kenmerken spelen dus een belangrijke rol bij het voorkomen van een burn-out of burn-outklachten.
Voorkom klachten en werk aan jezelf
Wat zijn nou dan o.a. handige persoonlijke kenmerken om (preventief) aan te werken in deze complexe, soms chaotische en toch bijna altijd wel drukke wereld waarin we leven? Hieronder de belangrijkste op een rij:
- Je gevoelens duidelijk kunnen verwoorden, zodat je ze niet opkropt maar op tijd aangeeft als je iets niet prettig vindt waardoor je voorkomt dat de situatie de baas wordt over jou in plaats van andersom.
- Nee zeggen. Jij hoeft niet alles te doen. En je hoeft ook niet overal aan mee te doen of op te reageren.
- Anderen om hulp vragen. Jij hoeft het ook niet allemaal alleen te doen. Dat geeft jou weer tijd en ruimte om focus te houden op wat echt belangrijk voor je is.
- Ook echt noodzakelijk dus: scherp hebben wát voor jou belangrijk is, waar je blij van wordt en waar je tijd in wilt steken. En dat dan ook zo veel mogelijk doen natuurlijk:). Je leeft dan je zogenaamde kernwaarden en daarvan kríjg je energie in plaats van dat het je energie kost.
- Een positief zelfbeeld: vertrouwen op en geloven in je eigen inzichten en capaciteiten bepaalt hoe je omgaat met alles wat er in je leven gebeurt. Je durft te laten zien (en straalt ook uit) wie jij echt bent, waar je voor staat en wat je graag wilt (en wat niet). Anderen weten hierdoor ook wat jij graag wilt en nodig hebt, waardoor het voor hen veel makkelijker wordt om dat ook te geven.
En jij?
Dit zijn kenmerken die wel allemaal meer of minder in ons hebben en die je kunt versterken. Hiermee werk je aan een gelukkig(er) leven omdat je meer gaat leven vanuit wie je bent. Je werkt dus ook aan de preventie van een overspanning of een burn-out. Misschien weet jij zelf al wat voor jou werkt om gelukkig en goed te kunnen (blijven) functioneren. Maar mocht dit niet zo zijn en wil jij jezelf (preventief of niet) versterken, neem dan gerust eens contact met mij op. In mijn coaching en in training werken we altijd aan meer zelfbewustzijn, zelfvertrouwen en een krachtige uitstraling zodat je (weer of nog meer) krachtig en zelfverzekerd werkt en leeft.
Groet, Eiline