We denken misschien dat we de enige zijn die wel eens bang is om afgewezen te worden. Of om te falen. Of gewoon boos omdat het niet lukt. Maar vergis je niet. Onze belemmerende gedachten (onze beren op de weg) en de bijbehorende gevoelens zijn gewoon in te delen in 5 categorieën. En dat weten we juist doordat heel veel dezelfde overtuigingen bij heel veel verschillende mensen zijn herkend.
5 soorten ‘beren’
Onze gedeelde en herkenbare ‘beren’ zijn dus gewoon in te delen in de volgende 5 hoofdsoorten.
- Liefdesjunk. ‘Ik zeg maar niets, want dan vinden ze me misschien niet aardig meer’.
- Perfectionisme. ‘Het/ik moet perfect anders ben ik niets waard’.
- Rampdenken. ‘Alles gaat mis!’ of ‘Dit lukt me nooit!’.
- Lage frustratie. ‘Heb ik weer hoor!’ en ‘Hier kan ik echt niet tegen!´.
- Hoge eisen. ‘Iedereen moet zich, net als ik, houden aan de gemaakte afspraken/normen’.
We noemen ze belemmerend omdat ze ervoor zorgen dat we ons gespannen, bang, boos of verdrietig voelen. Negatieve emoties die ons niet helpen om te doen wat we willen doen. Want als we vanuit deze emoties aan het werk gaan, stellen we ons bijna altijd te hard/direct of juist te zacht/voorzichtig op waardoor wat we eigenlijk bedoelen of willen niet goed overkomt.
Je bent niet de enige
Iedereen heeft minimaal 1 van deze gedachten net iets meer dan de andere. Misschien formuleer je het net iets anders, maar ze zijn uiteindelijk terug te brengen naar een van deze categorieën. We kunnen ze dus ook bij onszelf en elkaar herkennen, zoals een van mijn deelnemers laatst zo mooi constateerde. En door er open over te durven zijn naar elkaar, – erover te praten met elkaar in plaats er in te blijven zitten – kunnen we elkaar helpen ze te ontkrachten. Ze verliezen zo niet alleen aan kracht maar het helpt ook om ze langzaam bij te schaven naar hele helpende gedachten omdat we in gesprek kunnen ontdekken dat ze niet waar zijn. En die helpende gedachten zorgen ervoor dat wel laten zien wat we echt willen laten zien en bedoelen. Open up dus en knuffelen die beren. Want dan kunnen we ieder afzonderlijk maar ook met elkaar eigenlijk alles aan.
Meer hierover weten, lees ook de blog Bekijk het anders en RET je eigen leven.
Groet, Eiline