Ik sprak vanmorgen bij de koffieautomaat met Zsuzsanna van 30. Zsuzsanna komt uit Hongarije en woont nu 10 jaar in Nederland. Ze heeft hard gewerkt om de Nederlandse taal te beheersen en een baan te bemachtigen. Zsuzsanna heeft net te horen gekregen dat ze geen werk meer heeft omdat het bedrijf stopt te bestaan. Zit ze nu in zak en as? ‘Absoluut niet’, zo vertelde ze me, ‘ik zie het als een kans. Een kans om te vinden wat nog beter bij me past, iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kan’. Hoe zit dat precies? Zsuzsanna vertelt het me bij de koffieautomaat en geeft een wijze les over hoe verwachtingen je gelukkig kunnen maken.
Weet waar je vandaan komt
Een groot aantal mensen kan dit soort tegenslagen inderdaad op deze krachtige manier verwerken en zien nieuwe mogelijkheden. Velen zullen er echter ook gebroken en teleurgesteld in zitten. Machteloos misschien zelfs wel. Zich afvragend waarom hen dit nou moest overkomen terwijl ze al zo hard hebben moeten werken om überhaupt aan een baan te komen in een ander land met een andere taal. Zsuzsanna niet. Waarom dat zo is? Ze geeft me (zelf)bewust het antwoord. ‘Ik kom uit een land en familie waar we dankbaar zijn als we een baan hebben. Het maakt niet uit wat het is en of je het leuk vindt, als het maar voldoende geld oplevert om te leven. Dat was het gedachtegoed wat ik meekreeg als kind. Hier in Nederland is het steeds gebruikelijker dat je werk doet wat je leuk vindt, waar je misschien zelfs je passie in kwijt kan. Dat voelt als pure luxe’.
Ken je mindset & je verwachtingen
Zsuzsanna is iemand die er sterk in gelooft dat het anders kan. Daar houdt ze zich haar hele leven al aan vast. Dat is ook de reden dat ze naar Nederland is gekomen. En dat is volgens mij ook haar kracht. Uit deze mindset van spreekt vertrouwen. In zichzelf en in wat er op haar pad komt. Maar zo vertelt ze ook: ‘ Het gaat ook over je verwachtingen in het leven. Als je veel verwacht, kan het alleen maar tegenvallen. Als je zoals ik als kind te horen hebt gekregen dat je niet veel hoeft te verwachten, valt het juist mee .’ Zou dat de reden zijn dat Zsuzsanna zich zo sterk voelt? Ik kan me er wel iets bij voorstellen.
Hoe gelukkig maken verwachtingen eigenlijk?
Dirk de Wachter schrijft in zijn boek De kunst van het ongelukkig zijn ook over de impact van verwachtingen op je geluksgevoel. Hij schrijft o.a. dat je meer succes en geluk ervaart als je resultaat overeenkomt met je verwachting of deze zelfs overtreft. En andersom dus ook. Als je veel verwacht, maar het resultaat komt niet in de buurt, voel je je al heel snel een loser. Je hebt het immers niet waargemaakt. Beiden ervaringen werken door in hoe je naar jezelf en het leven kijkt en ik hoef niet uit te leggen dat een positieve ervaring dan natuurlijk fijner is.
Blijf jezelf voeden de kant op die je wilt
Even terug naar Zsuzsanna. Gaat het bij haar dan allemaal soepel en gemakkelijk? Nee hoor, maar door haar kijk op het leven ervaart ze minder snel tegenslag omdat ze de verwachtingen over haar leven al (meer dan) waar maakt. En dat maakt haar alleen maar sterker. Haar vertrouwen dat het anders kan, groeit er alleen maar meer door. Het geeft haar ook het lef om veel te proberen. Ze heeft niets te verliezen, eigenlijk alleen maar te winnen. Een heerlijk mindset, die haar niet aan is komen waaien, maar waar ze elke dag weer bewust voor kiest. En die ze ook elke dag nog voedt met meditaties, zo vertelt ze me lachend. ‘Onder het schoonmaken luister ik die, want dan vind ik dat gelijk minder erg’.
Wijze les: zo maken verwachtingen je gelukkig(er)
Wij leven in een land waarin we voortdurend worden gevoed met de gedachte dat alles maakbaar is. Dat we alles uit het leven moeten en kunnen halen. Dat alles mogelijk is. Helemaal niet handig dus voor hoe we ons kunnen voelen. Mogen we dan geen grote dromen of doelen hebben? Zeker wel – Zsuzsanna had ze ook en vertrok er zelfs voor naar Nederland – maar stel haalbare doelen of knip een groot doel op in kleinere stapjes, zodat je jouw eigen verwachtingen (en eventueel ook die van een ander) kunt waarmaken’, vertelt Zsuzsanna me nog even tussen neus en lippen door. Want zo zegt ze: ‘dat bepaalt uiteindelijk hoe tevreden en gelukkig je zult zijn met het resultaat. En dus ook met jezelf.’
Maak ook jouw eigen verwachtingen waar
Hoe zit het met jouw verwachtingen? Van december bijvoorbeeld? December is bij uitstek de maand van de hoge verwachtingen. Een maand vol liefde, geluk, lampjes en geluk, toch? Je hoeft de tv maar aan te zetten of door de winkelstraat te lopen en je wordt gevuld met gelukzalige beelden. Beelden die verwachtingen scheppen. Verwachtingen waaraan we lang niet altijd kunnen of willen voldoen. Zijn het eigenlijk wel jouw eigen verwachtingen of zijn ze eigenlijk van een ander? En hoe zit dat met die voor je leven? Kan je aan de verwachtingen voldoen of zorgen ze ervoor dat je je vooral een loser voelt. Neem dan een voorbeeld aan Zsuzsanna, en maak ze kleiner, behapbaar. En vooral ook reëel. Wat kan en mag je van jezelf – of van de ander – verwachten? Zo zorg je ervoor dat je vooral trots op jezelf kunt zijn over wat je wel krijgt of bereikt. En dat december misschien wel echt de maand wordt waar je tevreden en gelukkig op terugkijkt.
Wil je hier over doorpraten? Maak gerust direct een telefonische afspraak in mijn agenda of stuur me een berichtje.
Groet, Eiline