Vorige week deden we een bod op een huis. Een prachtig, oud, charmant huis. ‘Jullie bod is geaccepteerd. Het is van jullie!’, belde de makelaar ons na drie spannende dagen en nachten van puzzelen en dromen hoe we het zouden gaan opknappen. Ik was blij, maar ook weer niet. Het ene moment zag ik precies voor me hoe het zou gaan worden, het andere moment bekroop me een unheimisch gevoel. Mijn hoofd bonkte al de hele week en ik was soms ook ineens misselijk. We zouden nu toch door dolle heen moeten zijn? Waarom zijn we dat dan niet? En toen beseften we het ineens: ‘Dit is niet wat we zoeken’. En opnieuw was daar die knoop in mijn buik, want dat betekent dat we deze beslissing heel snel ongedaan moeten maken, wat ook geen fijn telefoontje is…
Hoofd en hart samen
Hoe dit kon gebeuren? Het is eigenlijk heel simpel. We werden verliefd op een huis. Op een plek. Een heerlijk gevoel. Maar het knaagde ook. Mijn lijf voelde dat al de hele week, maar mijn hoofd zat nog in de wolken. Totdat de (roze) wolken langzaam oplosten en we begonnen in te zien dat we bepaalde belangrijke woonwensen niet waar konden maken. Toen kwamen mijn verstand en gevoel weer bij elkaar en ontstond er duidelijkheid. Weliswaar niet de uitkomst zoals we die gehoopt hadden, maar wel de enige juiste. Het moet namelijk wel kloppen. Niet alleen met je hoofd of met je hart, maar met allebei. Dat onderscheidt de goede beslissing van de minder goede. Dat zijn de beslissingen waar je nooit spijt van krijgt. Dat zijn de beslissingen waarmee je door kunt, ook als het moeilijk wordt. Waar je zelfs geen spijt van krijg als ze je niet brengen waar je op gehoopt had. Maar hoe doe je dat dan, luisteren naar je hart en naar je hoofd?
Hart: luister naar je signalen
Om te weten hoe je je over iets voelt, moet je willen kijken en luisteren naar signalen die je krijgt. Ze zijn er altijd, maar we zien ze niet altijd. Of niet altijd gelijk. Je moet ze namelijk willen zien, horen of voelen. Het zijn hele korte momenten. Inzichten. Een stemmetje wat je niet loslaat. Soms niet meer dan in een flits. Meestal ook letterlijk voelbaar in je lijf als je daar open voor staat. Denk aan hartkloppingen, een snelle ademhaling of een bepaald gevoel in je buik. Vaak duwen we ze weer weg omdat ze niet altijd even goed of fijn voelen. Of we redeneren ze weg en verkopen iets alsnog aan onszelf. Terwijl we eigenlijk wel beter weten.
Hoofd: check met je lijst van vereisten
Om te weten of je een verstandige beslissing maakt, heb je feiten en informatie nodig. Dat vraagt juist weer iets heel anders van je. In ons geval hadden we een wensenlijstje gemaakt wat langzaam naar de achtergrond was geschoven. Toen we dat er weer bij pakten, konden we niet anders dan ook met ons verstand concluderen dat het niet paste. De checklist die eigenlijk iedereen voor dit soort grote – maar ook zeker voor minder grote – beslissingen paraat zou moeten hebben, is die met je (kern)waarden. Dat zijn eigenlijk ook een soort van wensen, maar dan voor je leven. Als een mogelijke stap (of stapje) in je leven niet past bij je waarden – dat wat echt belangrijk is voor jou – dan weet je genoeg. Dan is het niet de juiste beslissing.
De juiste beslissing: moeilijk maar niet onmogelijk
We hebben dat vervelende telefoontje dus zo snel mogelijk gepleegd. Het was de juiste beslissing: een moeilijke maar gelukkig niet onmogelijk. De makelaar reageerde buitengewoon sympathiek en was blij dat we zo snel belden. Hij had gelukkig nog een rijtje kopers klaarstaan. Vanaf dat moment kwamen zowel mijn hart als mijn hoofd weer tot rust. Ik ben zo blij dat ik naar beiden heb geluisterd. Het is goed zo. We blijven nog even wonen waar we wonen totdat we het juiste huis en de juiste plek gevonden hebben.
En jij? Hoe maak jij belangrijke beslissingen? Ben je meer een verstands- of gevoelsmens en hoe zorg je ervoor dat die bij elkaar komen? Herken en luister jij naar de signalen? Heb jij scherp wat voor jou belangrijk is? In mijn trainingen en coaching kijken we naar beiden om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt die je brengen waar je wilt komen. Of dat nou hele grote of minder grote beslissingen zijn, want allebei brengen ze je verder of juist niet. De juiste beslissing: soms dus moeilijk, maar zeker niet onmogelijk.
Groet, Eiline