De kinderen zijn al weer even naar school. Mijn leven lijkt weer enigszins op mijn leven voor de tweede lockdown, want 2 van de 3 kids zijn weer volledig naar school. Toch voelt het helemaal niet zo. Ik heb voortdurend hoofdpijn en ik voel me moe. Ik zoek het even op het boek wat ik al een paar jaar in de kast heb staan met de bijzonder titel ‘Sleutel tot Zelfbevrijding, psychologische oorsprong van 1100 ziektes’. Onder hoofdpijn staat een heel verhaal, maar wat me bijblijft, is de zin ‘Stop ermee met je denken alles te willen omvatten; vertrouw, ontspan!’. Ik schiet bijna in de lach en denk ‘Oh ja, dat was het, wat ik altijd vergeet te doen als er veel van me gevraagd wordt’. En veel gevraagd is en wordt er. Niet alleen van mij, maar van heel veel mensen. En mijn natuurlijke reactie is dan altijd weer om het met mijn denken op te lossen en (nog) meer te willen doen. Lijstjes maken. Vasthouden dus in plaats van loslaten. Aanspannen in plaats van ontspannen. Ik schreef er al eerder een blog over.
Fysieke intelligentie: hoe gaat het met je?
De westerse maatschappij is er nu eenmaal een waar denken hoog in het vaandel staat. We kijken vooral naar onze verstandelijke intelligentie (IQ). Maar we hebben veel meer in huis dan dat. En mijn hoofdpijn is zo’n mooi voorbeeld van onze fysieke intelligentie (FQ). Onze FQ is de mate waarin ons lichaam aan kan geven dat het voedsel of rust nodig heeft of dat het iets wel of niet prettig vindt. FQ is eigenlijk een soort van thermometer die aangeeft of we in het groen staan of stiekem in het rood. FQ laat ons dus heel duidelijk weten hoe het met ons gaat. Mijn grote boek gaat vervolgens nog een stapje verder en verbindt de specifieke klachten en ziektes zelfs aan wat er precies met je aan de hand is. En misschien is dat net even te vaag of zweverig voor je – dat kan ik me voorstellen – maar ik denk dat we het er inmiddels allemaal wel over eens zijn dat lichaam en geest niet los van elkaar staan maar onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
FQ als kompas
Als we de gedachte dat ons lichaam en onze geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn vasthouden, dan kan onze FQ ons dus ook helpen om (langdurige) uitval te voorkomen. Ons lichaam geeft dan immers perfect aan hoe het geestelijk met ons gaat. Of we bezig zijn met de dingen die ons gelukkig maken, goed genoeg voor onszelf zorgen en onszelf niet overbelasten. Voortdurende hoofdpijn, nek- of RSI-klachten en slecht slapen zijn voorbeelden van veelvoorkomende signalen die we serieus zouden moeten nemen. Signalen die aangeven dat we in het rood zitten en dat het niet goed met ons gaat omdat we te veel doen – of soms ook juist te weinig (uitdaging) aangaan. Of dat we iets anders van onszelf vragen dan waar we goed in zijn en energie van krijgen waardoor we veel te snel leeg lopen. FQ weet het al voordat we het vaak zelf verstandelijk weten en geeft ons vroeger of later een seintje zodat we onze koers kunnen bijstellen. En als we helemaal niet of te laat luisteren, dwingt het ons zelfs om bij te stellen en zet ons acuut op stop met klachten die niet meer te negeren zijn.
Stimuleer je FQ
FQ is dus reuze handig en helpt je om goed voor jezelf te zorgen, maar FQ heeft net als IQ voeding nodig om dat optimaal te kunnen doen. Die voeding bestaat uit de voortdurende afwisseling tussen actieve en passieve energie. Zodat er balans ontstaat tussen die twee. Actieve energie halen we uit sporten, naar buiten gaan en andere uitdagende beweging, zoals traplopen en fietsen. Ook gezonde voeding en voldoende water helpen erbij. Passieve energie stimuleren we juist met voldoende ontspanning, slaap- en hersteltijd. Denk bijvoorbeeld aan een massage, een warm bad, een ademhalings- of ontspanningsoefening of gewoon echt even niets doen en alleen uit het raam staren. Eigenlijk alle activiteiten die helpen om je lichaam letterlijk te ontspannen, wat dat ook voor jou is. De voortdurende afwisseling van actieve en passieve energie zorgt voor de juiste balans waardoor je niet doorschiet in het ene – en je de hele dag futloos voelt – of het andere – waarbij je juist niet meer kunt stoppen. Je FQ is dan in balans en kan je (aan)geven wat er nodig is om je weer goed te voelen.
FQ in balans: energiek en toch relaxt
Als je FQ in balans is, voel je fit en gezond. Je staat ‘s ochtends gemakkelijk op en slaapt ‘s avonds makkelijk in. Je hebt zin om (uitdagende) dingen op te pakken en je kan ook op tijd rust nemen. Doordat je in contact bent met je lichaam weet wat je wanneer nodig hebt. Je zit letterlijk lekker in je vel en – doordat lichaam en geest nou eenmaal onlosmakelijk verbonden zijn – kan je ook veel makkelijker het overzicht bewaren en keuzes maken die je verder helpen. Lichaam en geest functioneren als een goedlopende tandem en je voelt je energiek en relaxt tegelijk.
Fysieke intelligentie: gebruik jij de jouwe al?
Energiek en relaxt tegelijk. Dat klinkt goed! Met die energie zit het bij mij wel goed, maar relaxt voel ik me te weinig. Passieve energie opzoeken dus. Vertragen in plaats van versnellen. Niet alles tegelijk, maar een ding tegelijk met aandacht doen. Niet (nog) meer doen, maar minder of anders. En jij? Gebruik jij jouw fysieke intelligentie al? Zeker in deze bizarre tijd waarin we voortdurend moeten schakelen en aanpassen kan hij ervoor zorgen dat je ondanks alles wat er van je gevraagd wordt toch lekker in je vel zit.
Groet, Eiline