Met het einde van schooljaar 2018/2019 in zicht trekken we de conclusie dat het een moeilijk schooljaar was. Voor alle drie onze kinderen. De oudste moest wennen aan het leven op de middelbare, de jongste moest wennen in een nieuwe klas omdat ze groep 3 nog een keer deed en de middelste had het misschien wel het zwaarste van allemaal. Hij voelde zich heel vaak alleen, miste uitdaging in zijn werk en was verdrietig over de vaak negatieve, pesterige sfeer in de klas. De omstandigheden logen er dan ook niet om; een leraar die niet capabel bleek en halverwege het jaar ineens moest stoppen en een klas die inmiddels de eens zo positieve spirit kwijt was en ook nog eens behoorlijk achter liep, zo bleek uit de metingen. Als ouder greep het me aan en wilde ik natuurlijk niets liever dan het oplossen. Dus togen we naar een andere school om te kijken of daar het gras groener zou zijn, want dat zou toch moeten kunnen?
Onderzoek de mogelijkheden
Mijn zoon van 10 deed parmantig zijn verhaal bij de directrice van de andere school. En tijdens de rondleiding zwaaide hij reuze enthousiast naar alle kinderen die hij daar al kende. Wij luisterden vooral naar het inhoudelijke verhaal van de directrice. Geïnspireerd door het gesprek maakte hij thuis een lijstje van wat hij allemaal anders wilde. Vijf concrete punten prijkten erop. Geen grote veranderingen, maar vooral een roep om duidelijkheid. Duidelijkheid die ook de alternatieve school niet kon garanderen, zo gaf de directrice wel gelijk aan. ‘ ‘Schieten we er dan wel echt wat mee op?’ , vroegen wij ons als ouders af. Het voelde alsof we het probleem alleen maar zouden verplaatsen. Misschien zou het zelfs wel moeilijker worden voor hem, want hij moest daar natuurlijk ook nog zijn eigen plekje veroveren…
Neem de regie
Nu moest mijn zoon dat alleen nog gaan inzien. Zijn geest was al helemaal is met hem op de loop gegaan over hoe het zou kunnen worden. Hij zag zichzelf al lopen met al zijn nieuwe vrienden. In een klas die draaide als een zonnetje en met veel leukere pauzes natuurlijk… Maar gaandeweg kreeg de twijfel ook vat op hem. Want misschien zaten die jongens daar wel helemaal niet op hem te wachten. En daar lopen vast ook een paar ‘klieders’ rond. En wat als ook daar het levelwerk niet beter zou zijn? Hij ging steeds meer twijfelen. Tot hij bedacht hij dat hij zijn lijst met wensen misschien ook wel op zijn huidige school zou kunnen neerleggen. Hij had er immers goed over nagedacht en er stonden helemaal geen rare dingen op. En zo geschiedde. Ook hier kregen we natuurlijk geen garanties. Maar wel de her- en erkenning dat hij belangrijke zaken benoemde en dat hij zich hier zeker sterk voor mag maken. Dat de school hem daar ook bij wil helpen. En dat hij zelf ook een aandeel heeft in de situaties waarin hij terecht komt en er dus ook vaak zelf direct iets aan kan veranderen door alleen al anders te reageren bijvoorbeeld.
Loop (er) door (heen)
Mijn zoon blijft op zijn eigen school. Heeft hij er zin in? Niet onverdeeld, hij vindt het moeilijk. Maar hij heeft er wel vertrouwen in. Dat het hem gaat lukken om er volgend jaar een mooi jaar van te maken. Hij kiest er bewust voor om het aan te gaan. Door duidelijk te zijn over wat hij komend jaar nodig heeft maar ook door er zelf anders in te gaan staan. Pro-actief in plaats van reactief, zoals Covey dat zo mooi noemt. En niet voor niets de eerste gewoonte om effectiever te kunnen zijn. Soms moet je door het moeilijke heen om weer verder te komen. Omdat je ervan kunt leren en kunt groeien. En omdat het je anders waarschijnlijk gewoon blijft achtervolgen. En geldt dat niet voor heel veel dingen in het leven? Ik herken het in elk geval wel:). En ik ben trots op mijn zoon dat hij er ook voor kiest om moeilijke dingen niet uit de weg te gaan.
Welke moeilijke situatie(s) wil jij (of zou je eigenlijk moeten) aangaan om er uiteindelijk verder mee te komen? In het coachingstraject Duidelijk jezelf werken we o.a. aan het vergroten van je zelfbewustzijn. Door je bewust te worden wat je zelf kunt doen in en aan moeilijke situaties kom je altijd weer een stapje verder. Van harte welkom.
Groet, Eiline