‘Snapten we elkaar allemaal maar wat beter, dat zou het allemaal een stuk makkelijker maken’, hoor ik mensen wel eens verzuchten. We zouden minder (ver)oordelen, er zouden minder misverstanden en daardoor waarschijnlijk ook minder conflicten zijn. Daarvoor in de plaats zou iedereen juist meer ruimte en vrijheid ervaren. En wie wil dat nou niet? Maar ook al kunnen we de wereld in haar totaliteit niet zomaar veranderen, we kunnen wel iets doen om dit ideaal een beetje dichterbij te halen in ons eigen leven. En het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Je hoeft maar twee dingen te doen om jezelf en daarmee de ander meer bewegingsvrijheid te geven. ‘Wat dan’, vraag je je misschien af, ‘wat kan ik doen om mijn eigen leven een beetje makkelijker te maken?’.
Vergroot je eigen bewegingsvrijheid – en die van een ander erbij
Je hebt zoals genoemd maar twee dingen meer te doen om je bewegingsvrijheid te vergroten en zo je leven te vergemakkelijken. Het gaat om twee communicatieve vaardigheden. Ik heb het niet zelf bedacht, dat hebben Joseph Luften en Harry Ingham in 1955 al gedaan toen zij het Joharivenster bedachten. Daarin geven zij weer hoe je jouw eigen vrije ruimte – zo noemen zij onze bewegingsvrijheid – vergroot. Zonder het model helemaal uit te leggen, komt het erop neer dat we onze blinde vlekken – dat wat we nog niet bewust zijn over onszelf – en onze privé-ruimte – dat wat we voor onszelf houden – moeten verkleinen zodat onze vrije ruimte groter wordt. Je doet dat met de volgende vaardigheden:
- Zelfexpressie. Laat jezelf zo veel mogelijk vrij uit zien en horen zodat anderen weten wat je belangrijk vindt, wat je beweegt en bezighoudt. Hiermee verklein je jouw eigen privé-ruimte omdat je minder voor jezelf houdt en je geeft ruimte aan de ander om je te kunnen begrijpen.
- Feedback vragen. Vraag feedback aan anderen over jezelf. Wat vinden zij dat je juist meer of minder zou moeten doen om nog beter uit de verf te komen? Hierdoor word je je bewuster van jezelf en haal je jouw eigen blinde vlekken weg. Je geeft de ander ook de ruimte om evt. irritaties of ongemakken uit te mogen spreken en kunt daardoor samen verder.
Kies ook nu bewust wat wel en wat niet
In het kort is dit eigenlijk niets anders dan het uitwisselen van informatie aan elkaar. Delen dus. En door te delen wie jij bent, waar je voor staat en wat je prettig vindt of juist niet, kan de ander jou begrijpen. Door te delen, krijg je zelf vaak ook beter in de gaten wat je nou precies bedoelt. Je helpt jezelf dus ook. En doordat je de ander laat vertellen wat hij bij jou ziet, voorkom je onduidelijkheden of mogelijke misverstanden en bouw je samen aan een goede relatie en samenwerking. Moet je dan alles maar vertellen en laten zien van jezelf? Natuurlijk niet. Maak een inschatting van de zaken die relevant zijn in bijvoorbeeld de samenwerking. Sommige dingen gaan een ander ook gewoon niet aan, denk bijvoorbeeld aan je seksuele geaardheid. Andere dingen kunnen beter niet gezegd worden om die ander er misschien niet goed mee om kan gaan, bijvoorbeeld vertrouwelijke (bedrijfs)informatie. Hetzelfde geldt voor feedback. Niet alle feedback draagt bij. Je weet zelf vaak heel goed wanneer het feedback is die je verder kan helpen of wanneer het eigenlijk niet over jou gaat maar over degene die de feedback geeft. En ook bepaalt de toon waarop iets gezegd wordt hoe effectief het zal zijn. Dit gaat niet over je gelijk halen of je mening doordrukken, dit gaat over elkaar beter willen leren kennen en begrijpen. En dat vraagt een onderzoekende, open houding.
De kracht van delen
Misschien heb je de kracht van delen al wel eens ervaren. Denk bijvoorbeeld aan de organisatie van een (bedrijfs)feest. Door te delen wat je van plan bent, komen er vaak nog veel meer goede ideeën op tafel. Maar ook als je je zorgen deelt, gebeurt er meestal wel iets bijzonders. Krijg je zomaar een hand op je schouder of duwt iemand je in de richting van de oplossing. Delen maakt de wereld en dus ook jouw eigen leven gewoon een beetje makkelijker. Het bevordert samenwerking en verbondenheid met elkaar en het creëert soms zomaar nieuwe mogelijkheden of richtingen. Delen is eigenlijk gewoon vermenigvuldigen dus:).
Mijn site Eiline.nl is ook gericht op delen. Ik deel graag mijn feedback over jouw eerste indruk met jou. Je kunt hier zelf direct een afspraak voor maken in mijn agenda. Maar als je wat wilt delen met mij, dan kan dat ook. Ook hiervoor maak je direct zelf een afspraak in mijn agenda.
groet, Eiline