Afgelopen week zag ik na een kleine maand een groep deelnemers uit een training Gesprekstechnieken voor de tweede keer. Aan het begin vraag ik hen vaak om een korte presentatie te geven over hun successen en tegenvallers. Wat gaat al goed en wat kan nog beter? En wat is het altijd weer mooi om te zien hoeveel je al kan bereiken in een paar weken. En ook deze groep heeft – net als bijna elke groep – een hele duidelijke gemene deler. Ze hebben allemaal ervaren dat het inzetten van de gesprekstechnieken hen helpt om meer rust te krijgen in hun werk. Ik deel hoe Chanti eerst ging begrijpen om vervolgens ook begrepen – en gesteund! – te worden.
Eerst begrijpen…
Chanti is een enthousiaste, bevlogen vrouw van 47 jaar oud. Zij is de spil in een landelijk bekend bedrijf met een online dienstenpakket. Dit vraagt veel van haar. En door haar enthousiasme en wil om de dingen goed te doen, werkte ze voorheen vooral heel hard in haar gesprekken. Ze vulde aan, dacht mee en bedacht zelfs veelal de oplossingen – ook voor een ander. Hierdoor kreeg ze de uitvoering ervan vaak ook op haar bordje. Zij wist immers hoe het allemaal moest. Nu 1 trainingsdag en 4 weken later, vertelt ze ons dat ze veel meer rust heeft gekregen in haar gesprekken en in haar werk zelf. En het enige wat ze daarvoor heeft moeten doen, is goed luisteren. Echt luisteren. Achterover leunen en vragen stellen. De juiste – veelal open – vragen. Hierdoor komen oplossingen vanzelf boven en – niet onbelangrijk – worden ze ook eens door anderen bedacht. En daarmee ook vaker door hen uitgevoerd.
…om begrepen te worden
Het klinkt zo simpel. En we weten allemaal dat het dat niet is. Het vraagt immers van je dat je jezelf en je ideeën en meningen moet durven loslaten in de verwachting dat het wel boven komt. En dat vraagt om vertrouwen in jezelf. Maar ook in de ander. Het lukt dus alleen als je er met de juiste mindset in zit. En laat onze mindset nou juist heel hardnekkig zijn en moeilijk aan te passen. We houden zo graag vast aan hoe we het al langer doen en wat we er van vinden. Maar als het je dan lukt om dat los te laten, is het geweldig. Ik zag gisteren een hele zelfverzekerde en ook trotse vrouw die zich nu beseft dat als ze de uitkomst loslaat en durft te vertrouwen op haar eigen luistertechnieken het allemaal ook goed komt. Dat het willen begrijpen van jezelf en de ander er uiteindelijk voor zorgt dat je zelf ook begrepen en gesteund wordt. Hoef je dan helemaal niets meer te doen? Nee, zeker niet maar het betekent wel dat je er niet meer zo krampachtig hard voor hoeft te werken.
Word jij begrepen?
Ben jij ook zo iemand die het allemaal regelt voor iedereen en vooral heel hard werkt? En loop je daardoor juist vaak vast in plaats dat het je helpt om je te bereiken wat jij zelf wilt? Neem dan gerust eens contact op om te ontdekken hoe jij begrijpt zodat je zelf ook begrepen wordt.
Groet, Eiline